vrijdag

Daar heb je hém weer!

Ik kan er niets aan doen. Het commentaar bij voetbalwedstrijden op de Nederlandse televisie vind ik beneden peil.
Tot voor kort maakte ik een uitzondering voor Frank Snoecks, maar zijn prestatie van donderdagavond was een aanfluiting. Van te voren had hij bedacht dat hij de Zweedse scheidsrechter Peter Fröjdfeld de hemel in zou gaan prijzen. En dat deed Frank. Fröjdfeld floot zwak, liet opzichtige overtredingen onbestraft (waaronder de duwgoal van Ballack), maar Snoecks vond het allemaal even geweldig. En dat is meteen mijn voornaamste bezwaar tegen Nederlandse commentatoren: ze zijn vooringenomen en stellen hun mening niet bij.

Tijdens de rust van Kroatië-Turkije schakelde ik naar de BBC, om de reclames en de twee-minutenanalyse van Jack en Joerie te omzeilen. Maar vooral om niet meer naar het stompzinnige gelul van Jan Roelfs te hoeven luisteren. Het enige dat hij aan de wedstrijd had toe te voegen was de geboorteplaats van Hamid Altintop. Verder doet hij voornamelijk aan de favoriete hobby van de gemiddelde voetbalcommentator: het bagataliseren van overtredingen. Volgens mij hoort een commentator te weten dat het inkomen met de noppen vooruit een overtreding is, die minstens met een gele kaart bestraft hoort te worden. Jan weet dat niet (écht niet) en Jeroen Gruter weet het zéker niet!
Als in de eerste helft een Kroatische aanvaller - overlopend van ijver om de bal te spelen - in het strafschopgebied geblokkeerd wordt door een Turkse verdediger, zegt Jan Roelfs doodleuk dat de Kroaat het contact opzocht en wel héél gemakkelijk ging liggen. De beelden (én de herhalingen daarvan) wijzen duidelijk uit dat de Turk de Kroaat opzocht en dat de Kroaat een doodsmak maakt, maar dat maakt Jan alleen maar stelliger: niets aan de hand.
Er is toch zeker wel iemand bij de NOS (ik denk aan Theo Reitsma) die die jongens een beetje bij kan sturen?
Oh ja, het commentaar bij de BBC was deskundig, niet vooringenomen en een verademing!

woensdag

Zekerheden

Er zijn van die dingen in het leven die je zeker weet. Zaken waar je je aan vast houdt. Die je niet moet proberen te veranderen, omdat dat toch nooit lukt of omdat dat te ingrijpend is.
Iedereen kan een lijstje maken van zekerheden in het, of zijn, of haar leven.
Bij mij ziet zo'n lijstje er ongeveer zo uit:
  • Ik ben getrouwd, met drie dochters
  • De aarde is rond
  • Met Ajax komt het nooit meer goed
  • Als je echt heel nodig moet, is de wc bezet

Van die dingen.

Tot vandaag stond er nog zo'n universele waarheid op mijn lijstje. Ron Kaczor wordt nooit vader.
Dat wist je zeker, want kon niet, mocht niet, was té onwaarschijnlijk en té zielig voor het hypothetische kind.
Er gaan zeker een paar weken overheen voordat ik het weggeslagen stukje grond onder mijn voeten weer dichtgemetseld en geplamuurd heb.
Dank je wel en gefeliciteerd Ron en Esther!
Over zes maanden weten we het trouwens pas echt zeker.