maandag

Onze Cultuur

Zelfs wij Nederlanders hebben een eigen cultuur. En daar mogen we best een beetje trots op zijn. Om te beginnen hebben we natuurlijk het Nederlands; een prachtige taal die de laatste jaren geterroriseerd wordt door andersdenkenden en buitenlandse invloeden.
Andere voorbeelden van ons culturele erfgoed zijn:

 • Erwtensoep
 • Totaalvoetbal
 • Boerenkool en andere gestampte lekkernijen (denk daarbij b.v. aan muisjes)
 • Drop
 • De fam. van Oranje
 • Molens, klompen, tulpen, klederdracht, Delfts blauw en kaas (anders nog iets?)
 • Vitrages (die zijn/worden helaas ingeruild voor lamellen)
 • De Grote Meesters (Rembrandt, van Gogh (die schilder), Mart Smeets en Johan Cruijff)
 • Het opgeheven vingertje
 • Enz

Elke dag ben ik weer blij mét en trots óp mijn Nederlanderschap.
Mensen met een andere etnische achtergrond waarderen ons meestal enorm vanwege bovengenoemde kwaliteiten, het opgeheven vingertje uitgezonderd. Ook als we er geen verstand van hebben weten wij namelijk altijd alles beter. En iedereen moet dat weten, het buitenland incluis.
Zo weten wij bijvoorbeeld dat:

 • Je geen vogeltjes mag eten als het geen kip is
 • De vossenjacht middeleeuws is
 • Het ritueel slachten van stieren in een arena raar is
 • Meisjes niet besneden mogen worden en geiten niet geneukt
 • Alleen gele kaas lekker is
 • Eskimo's geen zeehonden zouden mogen eten

En daarom vinden buitenlanders/allochtonen ons eigenwijs, pedant en paternalistisch.
Helaas gaan ze dan ook wel eens op wraak zinnen.
Neem nou Sinterklaas; en dan niet anaal zoals bij 'Debiteuren, Crediteuren' een jaar of 5 geleden, maar als voorbeeld. Dat vinden ze nu ineens een racistisch feest, waarmee we zo snel mogelijk moeten kappen. En dat natuurlijk vanwege de - in hun ogen - twijfelachtige bijrollen van de Zwarte Pieten. Hoe het feest ontstaan is weten ze niet, dat Zwarte Pieten altijd vrolijk zijn interesseert ze niets, dat Sinterklaas ze niet slaat met een zweep vinden ze onbelangrijk en dat kinderen Pieten alleen associëren met Sinterklaas en niet met het negroïde ras geloven ze niet.
Tja, daar heb ik maar één ding op te zeggen:
Sinterklaas? Daar blijf je van af!

vrijdag

Open brief aan minister Donner

Geachte meneer Donner,

Op het CDA-congres van afgelopen weekend kondigde u aan te zullen onderzoeken of het wetsartikel tegen godslastering strenger kan worden gebruikt.

Deze uitspraak roept bij cabaretiers, schrijvers, kunstenaars, theatermakers, cineasten en anderen die zich op creatieve wijze uiten in het publieke debat vele vragen op, waarvan we u de meest pregnante willen stellen.

Kunt u ons de definitie van 'smalende godslasterlijkheid' geven en dit gaarne toelichten met enkele voorbeelden? In warrige tijden is niets zo belangrijk als helderheid en duidelijkheid.

Acht u het verstandig om in een tijd waarin de vrijheid van meningsuiting een onvoorstelbare dreun heeft gehad, een onderscheid te maken tussen beledigde gelovigen en beledigde ongelovigen, of valt onder 'smalende godslastering' ook het beledigen van andere levensovertuigingen als bijvoorbeeld vrijdenken of atheïsme? Als dit niet het geval is, willen wij graag weten waarom niet.

U stelde dat uw oproep niets te maken had met uitspraken van Theo van Gogh. Met welke uitspraken van wie dan wel? Graag met naam en toenaam. Kunt u aangeven welke uitspraken u in de toekomst vreest?

Als een cabaretier, kunstenaar, schrijver, columnist, cineast, theatermaker of iemand anders die zich op creatieve wijze mengt in het publieke debat een ironisch, sarcastisch of satirisch bedoelde grap of opmerking maakt die kwetsend of godslasterlijk kan worden opgevat, riskeert hij of zij dan een boete of celstraf?

Moeten mensen die religies en de extreme uitwassen daarvan ridiculiseren en aan de kaak stellen, nu behalve terroristen ook uw ambtenaren vrezen? Met andere woorden: kunnen wij nog zeggen wat we willen, en worden we daar wellicht nog in beschermd? Zo niet: tot ziens in de rechtszaal.

Met vriendelijke groet,

Theu Boermans, Ingmar Heytze, Jeroen Pauw, Heleen van Royen, Joost Zwagerman, Jan Wolkers, Henk Westbroek, Manon Uphof, Paula van der Oest, Mickey Hoogendijk, Nelleke Noordervliet, Freek de Jonge, Cees van der Pluijm, A.F.Th. van der Heijden, Kees Wennekendonk, Arie Storm, Jessica Durlacher, Ruben van der Meer, Eddy Terstall, Kees van Kooten, Simon Vinkenoog, Kees Torn, Peter R. de Vries, Kader Abdolah, Jan Mulder, Jack Spijkerman, Claudia de Breij, Henk Schiffmacher & Louise van Teijlingen, Peter Klashorst, Acda & De Munnick, De Vliegende Panters, Viggo Waas, Diederik van Vleuten, Bart F.M. Droog, F. Starik, Hans Mirck, Kim van Kooten, Theodor Holman, Giel Beelen, Erik van Muiswinkel, Remco Campert, Raoul Heertje, Jan Jaap van der Wal, Gummbah, Ronald Giphart, Gijs van de Westelaken, Hans Teeuwen, Theo Maassen, Midas Dekkers, Jort Kelder, Jeroen Henneman, Carice van Houten, Tomas Ross, Emile Fallaux, Fokke & Sukke, Jan Haasbroek, Anne Vegter, Ko van de Bosch, Ruud de Wildt, Ilja Leonard Pfeijffer, Ali B, Rob Malasch, Frans Bromet, Thom Hoffman, Renate Dorrestein, Rosita Steenbeek, Bart Chabot, Horace Cohen, Rick de Leeuw, Carla Boogaards, Rudi Fuchs, Adriaan van Dis, Bert Janssens, Fred Siebelink, Matthijs van Heijningen, Guurtje Buddenberg, Hanneke Groenteman, Wilfried de Jong, Ezra de Haan, Ankelien Weverling, Cees van Raak, Wim van Sinderen, Ellen ten Damme, Neeltje Maria Min, Erik Bindervoet, Frederique Spigt, Stephan Sanders, Sjaak Bral, Robbie Muntz, Paul Jan van de Windt, Frits Abrahams, Jan Brokken, Kees van Beijnum, Marlène Dumas, Jerry Goossens, Paul de Leeuw, Loes Luca, Yvonne Kroonenberg, Seth Gaaikema, Atte Jongstra, Ingrid Hoogervorst, Nouchka van Brakel, Marten Jongema, Frits Barend, Henk van Dorp, Jeroen van Merwijk, Jos Collignon, Olga Zuiderhoek, Merel Uslu, Prem Radhakishun, Cornald Maas, Jörgen Raymann, Pierre Bokma, Henk Bongers, Cabaretgroep Niet Schieten.

16 november 2004


donderdag

Vijf stukjes broccoli

Ik weet niet of het de leeftijd is, maar mijn oudste dochter kan momenteel haar lieftallige mondje niet dicht houden. En dan bedoel ik ook niet. De arme schat heeft geen tijd om te eten; want praten met een volle mond mag niet van papa en mama. Vroeger (een maand of twee geleden) vroeg ik haar hoe het op school was. Tegenwoordig huppelen haar vierjarige beentjes haar van school naar huis en vice versa, terwijl zij onophoudelijk aan het woord is.

"Weet je, papa?"
"Nee." Papa weet het niet.
"Nog twee nachtjes slapen en dan komt Sinterklaas, hè papa?"
"Zeker, schat. Kan hij dan bij jou op de kamer slapen?"
"Dat bedoel ikde niet." (José heeft een geheel eigen verledentijdsvorm ontwikkeld). "Meester Jeroen zei dat hij vandaag gaat optrekken uit Spanje. Weet je wat dat betekent papa; optrekken?"
"Je bedoelt zeker vértrekken?" Ja, dat bedoel zede. "Dat betekent dat hij weggaat met de boot, José."
"Ja en dan komt hij met de boot aan in, in.... hoe heet het ook al weer papa?" "Utrecht."
"Daar wonen wij hè papa? En weet je papa, Elvan heeft Flip de beer niet meer. Weet je wie hem nu heeft?"
Flip de beer is één of ander boekenbeest dat door alle kinderen uit de klas op hun beurt mee naar huis genomen mag worden en papa weet niet wie hem nú heeft.
"Ehm, eh, ik weet het niet meer, oh ja Caine heeft hem en ik heb hem nog steeds niet gehad papa, wanneer krijg ik Flip de beer want ik wil hem ook graag en ik heb hem nog steeds niet gehad?!"

Dat weet papa ook al niet en José vertelt enthousiast verder over een wc-rol met slierten, waarmee zij huppelend vliegtuigbewegingen maakt en die zij gemaakt heeft en of ik wel weet dat ze die helemaal zélf gemaakt heeft, die slierten en dat juffrouw Mirjam ( 's middags een juffrouw, ja) die er alleen maar opgeplakt heeft. Of ik de kleuren mooi vind, wil ze nog weten, want die heeft ze zelf uitgezocht en gevlochten ( "eerst erover en dan die andere en dan weer terug en dan zó, kijk dan papa en dan de hele tijd hetzelfde.").

Ook onder het avondeten is José niet stil te krijgen. Als we al haar verhalen en vragen hebben aangehoord en beantwoord en haar hebben verteld dat ze haar mond nu dicht moet houden en gaan eten, begint ze met het tellen van de stukjes aardappel, speklap en broccoli op haar bord. "Twaalf, ik heb er nog twaalf, mama. Hoeveel heb jij er nog? Eén, twee.... zeven. Jij hebt er nog zeven, hè mama? En Kitty heeft alles al op! Kijk dan, mama, ze heeft alles al op! Hihihihihi"

Kitty ( 15 maanden) eet overal en altijd alles op. Zonder te smakken. Denk ik. Want zeker weten doe ik het niet. Er zit altijd iemand doorheen te kletsen.

zondag

Censuur

Ik had een stukje geschreven.
En toen wilde ik het nog even in Word zetten.
Misschien was het wel een tikje aanstootgevend.
En toen verdween het in zijn geheel!
Niet meer terug te halen.
Dat zet je aan het denken.
Mij wel.

donderdag

De Mens Is Slecht

De mens is slecht
Want het belang van iedereen
Is zijn eigen belang

God & Allah weten dat al lang
Zij lieten dikke boeken schrijven
In het belang van iedereen
Maar de mens is slecht
En zal zijn best doen om het niet te begrijpen

Vrouwen moeten hun huid bedekken
Omdat de wonden van huiselijk geweld anders zichtbaar zijn
Vind je ook niet?
Niet? Ik ben bereid om te sterven
In ieders belang
Zalig zijn de armen van geest
Die de trekker overhalen

De Amerikanen hebben Zijn vervanger herkozen
In het belang van iedereen
Zaait hij dood en verderf
En de armen van geest
Halen Zijn trekker weer over

Democratie zullen ze krijgen
Naar Zijn almachtige voorbeeld
Of ze willen of niet
Want de mens is slecht
En Hij zal ze leren