dinsdag

Update Julianapark

Tweeëneenhalf jaar geleden is het Julianapark helemaal opgeknapt. Dat heeft een paar centen gekost. Op zich is het niet erg dat er een hoop geld tegenaan ging, want het was hard nodig dat er iets gedaan werd aan het mooiste park van Utrecht. Wel jammer dat aan mij nooit gevraagd is wat er moest gebeuren, want ik zou het toch echt anders aangepakt hebben.
Samen met een aantal buurtbewoners heb ik daarom een jaar geleden het comité 'Ons Julianapark' opgericht, zodat we in de toekomst mee zouden kunnen praten.

Ons eerste succes kwam een paar maanden geleden, toen de gemeente akkoord ging met het asfalteren van de voetpaden rond het grote grasveld. Eigenlijk wilden wij alle grintpaden vervangen door vierbaans asfalt, maar daar wilde de gemeente nog niet aan. Gescheiden verkeer lijkt ons met de zigzaggende rollators en kinderwagens en de nietsontziende joggers en skaters noodzakelijk. Dit hebben wij dan ook vastgelegd in ons actieplan 'update Julianapark'. De belangrijkste aandachtspunten op een rijtje:

 • Geasfalteerde en gemarkeerde vierbaans wandelpaden voor snel (skaters, joggers) en langzaam (vijfenzestigplussers, ouders) verkeer.
 • Vervanging van het gras op het grote veld door kunstgras. De voetballers en de picknickers willen een egale ondergrond, zonder mollen en kale plekken.
 • Evaluatie van het dierenaanbod. De meeste dieren in het park zitten achter hekken te stinken, terwijl je ze niet eens mag voeren! Pony's waarop je mag rijden en die je zelf kunt verzorgen zouden bijvoorbeeld een leuk alternatief zijn voor die ongelofelijk saaie herten.
 • Een poffertjeskraam(!) in het centrale deel. Er is dringend behoefte aan een hapje en een drankje in het park. Een groot terras zou extra mensen naar het park lokken, die anders op een terrasje in de stad neervallen. Weliswaar zou voor dit plan een flink aantal bomen moeten verdwijnen, maar een kapvergunning is tegenwoordig een fluitje van een cent.
 • De vijver is hard aan vernieuwing toe. Daar gebeurt helemaal niets. Wij denken aan een wildwaterbaan of de verhuur van waterfietsen. Kinderen kunnen nu eigenlijk alleen terecht in de (veel te) zanderige speeltuin met ouderwetse klimtoestellen en schommels.
  Het organiseren van veel meer activiteiten, zoals optredens van Wolter Kroes of van illusionisten die Wolter Kroes laten verdwijnen.
 • Aanleg van een spoortunnel langs het park. De twintig treinen per uur die hier langskomen vormen een aanslag op de rust in het Julianapark. En daar kom je hier tenslotte voor, voor de rust.

  We denken ook nog na over een nieuwe naam, want wij vinden Julianapark een beetje oubollig klinken. Met een vlotte naam zorg je voor internationale uitstraling. Ontzettend jammer dat park in het engels ook park is!
  Weet iemand wat het engelse woord voor pretpark is?


Geen opmerkingen: