donderdag

Ajax, de musical

Een gek gaat een Koran-filmpje maken en de wereld staat op z'n kop.
Daarom gaat de KRO een bijbel-filmpje maken en dan weer niet, want-ik-weet-niet-waarom-niet. Ik weet trouwens ook niet waarom ze wél een bijbel-filmpje wilden maken. Misschien wilden ze uitgescholden worden door die gek. Iedereen wordt tegenwoordig uitgescholden door die gek.

Ik ken Feyenoord-supporters die een Ajax-filmpje willen maken en trouwens ook Ajax-supporters die een Ajax-filmpje willen maken. Het eerste filmpje wordt dan uitgezonden door SBS en het tweede door de TROS.
Omdat de Vanden Ende studio's geen idee meer hadden waar ze nu nog een musical over konden maken, komt binnenkort Anne Frank, de musical (echt waar!), gevolgd door Irak en Rwanda, de musicals en volgens Collignon ook nog Bergen Belsen, de musical. Peter R. is bezig met een eigen musical-productie met een verborgen publiek.

Kunnen ze niet een musical maken over een Koran-filmpje en dat je dan mag sms-en welke bn-er er tijdens het ijsdansen gedeepthroat moet worden? Of is dat niet reality genoeg?

Ik weet inmiddels niet meer of ik al die tijd al gek was, of dat dat van het tv-kijken en kranten lezen gekomen is. En die gek heeft natuurlijk ook te veel gelezen en gezien.
En mijn vrouw, die vindt het gek dat ik eigenlijk alleen nog maar naar sport wil kijken. Had ik al verteld dat mijn vrouw gek is?

zondag

Go Johnny Go!

Bij DWDD sprong van de week ineens een ouwe (muziek)maat van mij door het beeld.
Toen wij nog (een stukje) jong(er) waren hebben wij in zijn studiootje naast het snookercentrum een aantal monumentale opnames gemaakt, waaronder een hilarische uitvoering van een van de meesterwerken van Neil Young: 'Rocking In The Free World'.

Getuige http://www.johnnygo.nl/dwdd.html is Paul (annex Johnny) nog steeds rocking in the free world. Tegenwoordig maakt hij met Johnny and the Gangsters of Love Amsterdam onveilig.
Kijk naar zijn filmpje en zie waarom dat hard nodig is!

woensdag

Peter R. de Vries-show

Met deze column is - volgens mij - alles gezegd. Ik had het zelf (absoluut) niet beter kunnen zeggen.

de Volkskrant, Kunst & Cultuur, 11 februari 2008, Kader Abdolah

Peter R. de Vries is de gelukkigste man ter wereld op dit moment. Alleen al in Nederland hebben zeven miljoen mensen naar zijn misdaadprogramma gekeken. Het was inderdaad een spannende, bloedstollende uitzending. Een absoluut succes in de reeks van enge reality-televisieshows. En om dit succes te bezegelen maakt hij een rondreis door Amerika om onder andere bij Larry King aan tafel te zitten. Ik gun het hem, maar de ervaring leert dat er per definitie iets fouts zit in dat waar de massa in geïnteresseerd is.

Het voelde niet goed nadat ik de uitzending gezien had, ergens deed het pijn. Nee, ik dacht niet: 'Wow, Peter R. de Vries, je bent geniaal.' Er zat iets onmenselijks in het programma. Hij heeft van een moord een show gemaakt, en het was meteen kassa door de reclames. Denk aan de miljoenen die de afgelopen week verplaatst zijn. Het mag, het mogen zelfs miljarden zijn, maar niet op deze manier. Peter R. de Vries heeft grenzen van de menselijke waarde overschreden. Hij heeft dingen gedaan die niet mogen. Hij heeft twee maanden lang een jongen van drank en cocaïne voorzien om hem aan het praten te krijgen. De jongen is sinds zijn puberteit betrokken bij een verdwijning, leugens, drugs, de politie, de justitie en de media. Hij is mentaal ziek. En Peter R. de Vries krijgt deze labiele jongen zo ver dat hij zulke lelijke, harde ongepaste dingen over zijn seksuele handelingen met Natalee Holloway durft te vertellen. Ziekelijke woorden over een verdwenen meisje dat hem leuk heeft gevonden en met hem mee is gegaan.

Peter R. de Vries lost de moord niet op. Hij misleidt de jongen om nogmaals de fout in te gaan en Natalee dieper te beledigen. Dat Peter R. de Vries de verborgen camera-scènes opgenomen heeft is oké, maar de beelden zouden bedoeld moeten zijn voor politie en justitie om professioneel onderzoek te verrichten. Niet om eerst op zondagavond aan zeven miljoen Nederlanders te tonen. We hoeven niet, moeten niet en mogen niet weten wat Joran van der Sloot met Natalee gedaan heeft in de laatste minuten van haar leven. En de ouders van Natalee al helemaal niet.

Peter R. de Vries maakt het leven lelijk met zijn programma. Hij maakt ons bang. Hij heeft blindelings alles op alles gezet om er een spannende uitzending van te maken. Hij koopt een vriend van de jongen om. Hij misbruikt een vriendschap en zo weet hij de gehele bevolking tegen Joran te mobiliseren. Hoe durf je een jongen van 20 jaar zo zwaar onder druk te zetten? Zelfs als hij een dader is. Je beoordeelt en bestraft hem op televisie. En dat mag niet. Dat mag alleen in de rechtbank en in aanwezigheid van de advocaat van de verdachte. Peter R. de Vries, wat zou je kunnen doen als die jongen op de nacht van jouw uitzending zelfmoord had gepleegd vanwege die enorme haat jegens hem? Je hebt een mentaal zieke jongen die drie jaar lang verdachte was, en daarna geen verdachte was, en nu weer 'verdacht' is, door je commerciële misdaaduitzending psychisch onder druk gezet. Dit is lelijk en ethisch verboden, zelfs als hij de echte dader is.

Laten we de rechtbank opnieuw zijn oordeel laten uitspreken. En laten we hopen dat Joran van der Sloot over alles gelogen heeft en eerder onze hulp dan onze haat nodig heeft

Wat hoort ik?