donderdag

Hoorzitting Parlementaire Enquête Fyra

Luister, mijnheer de voorzitter, heeft u hem gezien - de Fyra? Daar wil je als directievoorzitter van de Nederlandse Spoorwegen toch niets mee te maken hebben? Foei, wat is dat ding lelijk. Dat konden wij toch nooit aan zien komen toen wij met een Italiaanse treinenbouwer in zee gingen?
Bij Italiaanse fabrikanten denk je aan begrippen als smaak, snelheid, mannelijkheid, stijl, Ferrari, Gucci. En dan komen ze met een gedrocht waarvoor zelfs de ontwerpers van de Fiat Multipla zich geschaamd zouden hebben. Die logge kop van de Fyra, met de verkeerd geplaatste koplampen, als een brulkikker met twee paar ogen. Die veel te grote bek, waar het koppelstuk uitpuilt. Maanden heb ik ervan wakker gelegen en als ik eindelijk sliep kreeg ik nachtmerries van monsterachtige treinen die mij achtervolgden en in het nauw dreven.
Geen Figuur 1
Ja, en toen heb ik inderdaad besloten om hier en daar een schroefje los te draaien, mijnheer de voorzitter. Om hoogstpersoonlijk als machinist met tweehonderdvijftig kilometer per uur- ondanks alle waarschuwingen van de fabrikant - door sneeuw- en ijsmassa’s heen te scheuren. Je bent tenslotte treinbestuurder, of je bent het niet, hè? Haha ja, dat was een woordspeling, mijnheer de voorzitter.
Het is voor mij natuurlijk ook een leerproces geweest, dat met die aanbestedingen, want voortaan wil ik toch op zijn minst een paar schetsjes zien voor ik een handtekening zet.
Dus als u mij nu vraagt waar het volgens mij fout is gegaan dan zeg ik, Bert Meerstadt, zonder enig voorbehoud: op de tekentafel.

Geen opmerkingen: