vrijdag

STRESS (25, SLOT)


Hoewel ik ervan overtuigd ben dat het de juiste beslissing is, is de stap om ontslag te nemen geen gemakkelijke. Ik geef de (relatieve) zekerheid van een baan bij KPN op en kies voor het onzekere bestaan van een werkloos schrijver, die nog niets bewezen heeft. Maar wel een vrije schrijver, die gesteund wordt door zijn vrouw! En steun is wat ik letterlijk en figuurlijk nodig heb als vrijwillig werkloze.

"Hé Henk, vrij vandaag?"
"Wat? Ja, ADV hè."
Die vertel ik binnenkort wel dat ik weg ben bij KPN.

"Wat hoor ik? Ben je weg bij KPN? Boventallig zeker?"
"Nee, ik heb ontslag genomen."
"Oh. Waar werk je nu dan?"
"Ik heb geen nieuwe baan."
"Aha, je bent nog aan het solliciteren zeker? Heb je nog iets lopen?"
Shit, die geeft ook niet gauw op. Laat ik het maar vertellen.
"Nee, ik wil gaan schrijven."
"Zozo! Wanneer komt je eerste boek uit?"

Het is een rare wereld. Of je werkt, of je bent schrijver. En als je schrijver bent, dan publiceer je boeken. Die niemand gaat kopen. Want er zijn in Nederland drie schrijvers die geld verdienen. De rest heeft een uitkering.

Het is uitermate vervelend om elke keer uit te leggen waarom je ontslag hebt genomen en dat je wilt gaan schrijven.
Er zijn mensen die zo overtuigend mogelijk proberen te zeggen dat ze het verstandig van me vinden. Er zijn er ook die dit echt vinden. Helaas zijn er ook mensen die het belachelijk en dom en egoïstisch vinden. Een heleboel mensen vinden er tegen mij niets van. Zij vinden van alles tegen Maria. Nee, Maria heeft het ook niet makkelijk. En dan ook nog zo'n man.
Daar krijgt ze nog eens STRESS van.

Geen opmerkingen: