dinsdag

Zenmeditheralogie

Raymond van Barneveld (die pijlengooiert, ja) doet al een tijdje aan Zen. Hij doet dat om rustiger te worden en te blijven en vindt dat zeker niet zweverig. Raymond en zweverig, dat is fysiek en overdrachtelijk ondenkbaar, want daarvoor is hij veel te gewichtig.
Hij gebruikt Zen om de onrust in zijn ziel op te sporen, zijn drijfveren en hartstocht te lokaliseren en te benoemen en om zijn leven in harmonie te brengen en houden met zijn lichaam.
Om dit te bereiken brengt hij zijn ademhaling naar een zo laag mogelijk ritme. Het is te hopen dat hij daar een beetje mee oppast; met zo langzaam mogelijk ademhalen.
Ach, misschien wordt hij er wel een beetje sympathieker van.

Het is trouwens behoorlijk populair aan het worden: mediteren en psychologiseren in de sport. Misschien een leuk ideetje voor Feyenoord. Ik denk dan onmiddellijk aan een praatgroep, voorgezeten door een oudere jongere met rastahaar en een vrolijkgekleurde soepjurk bij wijze van blouse. Sandalen mogen ook, jullie hebben gelijk.
"Misschien wil Serginho* vertellen wat hem zo dwars zit? Je straalt woede uit jongen, gooi het eruit, draag het niet met je mee het veld in!"
"Het ligt een beetje gevoelig, Sjaak*. Misschien dat ik dat beter voor me kan houden."
"We hebben hier geen geheimen voor elkaar, gooi het eruit!"
"Nou ja, het is die kop van Theo* met die vieze haren op zijn kin."
"Heel goed Serge! Theo, wil jij nog wat kwijt? Theo, wat ga je doen? Nee, zijn kop verbouwen is geen positieve bijdrage zo vlak voor de knuffelsessie!"

Ook in de politiek zijn lieden zat die een therapietje kunnen gebruiken. Ik denk dan meteen aan een Geert Wilders ("Hoe lang denkt u al dat u een Übermensch bent?"), een Rita Verdonk ("En waar scholden ze u dan allemaal voor uit?") en een Wouter Bos ("Dat zeg je nou wel, maar wat vind je nou écht?").
Maar ja, échte kerels hebben dat niet nodig natuurlijk. Jammer.

*Serginho Greene, Sjaak de Vraagbaak en Theo Lucius.

Geen opmerkingen: