zaterdag

Foute Brief ('Hobbel', gepubliceerd in Straatnieuws, augustus 2007)

Achteloos overhandigde de leidster van het kinderdagverblijf mij de brief, terwijl zij doorkeutelde met de moeder van Daniël. Ik wierp een snelle blik op het A-viertje, maar omdat er geen touw aan vast te knopen leek, besloot ik thuis verder te lezen. Daar werd het mij niet veel duidelijker, omdat de brief gecodeerd en ongetwijfeld per ongeluk door de peuterleidster aan mij gegeven was. Maar dan had ik hier een brief in handen, waarmee de schrijver waarschijnlijk geheime informatie aan zijn handlangers wilde doorspelen! Ging het hier om een aanslag, een staatsgreep of een bingoavond? Ik wist het niet. Mijn hart klopte in mijn keel toen ik de telefoon oppakte om de politie te bellen.

Twee uur later stonden er twee mannen van de antiterreureenheid op mijn stoep. De kleinste van de twee nam de leiding en de brief van mij over en begon aandachtig te lezen, terwijl de andere mij vragen over de herkomst van de brief stelde. De code bleek niet eenvoudig te kraken, want het duurde bijna twee uur voordat deze informatiedeskundige de inhoud aan ons bekend maakte. Hij was er vrij zeker van dat het om een oproep aan de ouders van de peuters ging om mee te draaien met de leidster, zodat het gebrek aan stageplaatsen opgevangen kon worden en dat ze daar een rooster voor gemaakt had. Erg stellig was hij over het niveau van de gebruikte taal (hij vermoedde Nederlands); die was beneden peil.

De taalverloedering grijpt in ons land zo ongenadig hard om zich heen, dat zelfs peuterspeelzalen en basisscholen niet veilig meer zijn. Zo hebben ze bij de peuterspeelzaal een 'invalide toilet' en nee, daar is geen letter weggekrast! Een invalide toilet is volgens mij een wc die niet, of niet goed werkt. Een groepje leraren van de basisschool meldt ons dat "een aantal ouders willen meehelpen". De brief eindigt met: "Met vriendelijke groeten, namens de commissie laatste schooldag." En vervolgens niets, dus geen ondertekening!
Wij krijgen jaarlijks tientallen van dit soort foute brieven.

Omdat de techneuten op het internet de overhand hebben, wordt je ook daar bestookt met onbegrijpelijk Nederlands. Erg populair is op het moment het uit elkaar trekken van woorden. "Bezig met samen stellen van het overzicht". Die twee woorden moet je dus als lezer zelf samenstellen. Als je het gestotter en de vele eh's van Philip Freriks vergeet, wordt zelfs in 'Het Journaal' regelmatig krom of slecht Nederlands gesproken door de nieuwslezer of correspondent. Ben ik nou de enige die dat hoort?

Hoewel het niveau van de gemiddelde Straatnieuwsmedewerker onwaarschijnlijk hoog is, kunnen er in onze krant, ja zelfs in dit stukje, fouten geslopen zijn. Wilt u zo vriendelijk zijn ons dit te vergeven en niet massaal brieven over taalfouten in te gaan sturen?

Geen opmerkingen: