dinsdag

Journaalistieke nalatigheid over Birma

Om het NOS-journaal hangt, om voor mij duistere redenen, nog altijd een aureool van onaantastbaarheid. Ik snap het niet.
Het gebeurt mij te vaak dat er nieuwsonderwerpen zijn, waarvan ik de nieuwswaarde nihil vind. Zoals dat oeverloze geneuzel over die Nederlandse troel die zich aangesloten heeft bij de Farc in Colombia.
En hoewel ik overtuigd ben van Philip Freriks' goede bedoelingen, werkt hij mij, met zijn door correcties onderbroken tussensprintjes en zijn gehaspel zo op mijn zenuwen, dat het bijna onmogelijk is om 'het nieuws' te volgen.

Monniken in Yangon (Birma)
Ronduit ergerlijk vond ik de reportage over de onlusten in 'Myanmar'. Bij ons in huis rees onmiddellijk de vraag wat voor land dat was. Als zelfs ondergetekende geografieliofiel het niet weet, hoe moet Jan met het trainingspak het dan weten?
Myanmar blijkt de naam te zijn die de huidige militaire junta in 1989 voor Birma heeft bedacht. Dat maakt het consequent noemen van de naam Myanmar in het journaal niet alleen nalatig (er had tenminste één keer gezegd moeten worden dat het hier om het vroegere Birma ging), maar vooral bedenkelijk. Een eenvoudige zoektocht op internet leert dan ook dat andere media het wel gewoon over Birma (en soms ook Myanmar) hebben.
Het is dat ik het gezellige gedreutel van de duo-presentatoren bij RTL4 geen alternatief vind, anders keek ik zéker geen Journaal meer.
En Erwin Krol, die blijft natuurlijk geweldig!

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Journaalistieke?
Volgens mij moet je eens een cursus Nederlandse taal volgen.....

Henk zei

Ik vermoed dat jij de enige bent die niet doorheeft dat het hier om een woordspeling (Journaal) gaat.