maandag

Oeioeioei, wat een Crisis, lieve mensen!

Het is u misschien ontgaan, lieve mensen, maar we zitten midden in een verschrikkelijke crisis!
Kijk, dat het met de banken al een tijdje niet zo lekker gaat, horen we al wekenlang elke dag op Het Journaal.
De mensen zijn het vertrouwen in de banken kwijt, horen we al een week of tien. En verdomd, in de tien weken daarna waren ineens alle mensen het vertrouwen in de banken kwijt!
Maar vandaag weten ze het zeker bij Het Journaal, ook met de 'gewone' economie gaat het echt de verkeerde kant op! Wilt u even met mij mee huiveren?
  • De verkoop van vliegreizen naar de zon is met maar liefst 11 % afgenomen! Ellef procent verlies voor de reisbranche, stel je voor! Okee, als de mensen gewend zijn aan de nieuwe rampzalige toestand zal de verkoop wel weer aantrekken en de verkoop van goedkopere vakanties en/of vakanties dichterbij gaan best goed, maar dit zijn alles bij elkaar toch veelzeggende cijfers. Het drong bij mij ook niet meteen door maar als je het zo ziet staan schrik je toch: 11 % minder zonvakanties. Alarmerend, ik heb er geen ander woord voor. Frank Oostdam van de ANVR verwoorde zijn zorgen aldus: "het is even een vertraging van de groei." Huiveringwekkend, als je er goed over nadenkt, een vertraging van de groei, toch?
  • TNT-Post heeft het over "zo'n 10 procent volumedaling in ons premium expres product" (dat zijn pakketjes per vliegtuig). Buitengewoon zorgwekkend, hoewel "het product dat we over de weg brengen, dat is nog altijd aan het groeien" mij wel een heel klein beetje kalmeerde. Maar evengoed toch een forse daling van maarliefst tien procent in de luchtpakketjesvolumebusiness. Ik wil daar niet luchtig over doen, dat is een significante daling!
  • En wat dacht je van DSM? De omzet van autolakken is teruggelopen, waardoor ze daar aan het eind van het jaar de grootste winst uit de geschiedenis verwachten! Eerlijk gezegd snapte ik ook niet zo goed wat dit met de crisis te maken had, maar het werd wel door Het Journaal gebracht en dat betekent dat je de ernst van dit bericht niet moet onderschatten en hoe je het ook wendt of keert (keert of draait volgens Johan Cruijff), de omzet van autolakken is gedaald en daar moeten wij ons met zijn allen toch echt zorgen om maken.
  • De straatinterviews (wees eerlijk -straatinterviews - daar kan toch geen mens meer buiten?) toonden glashelder aan dat de mensen bezorgd zijn. De mevrouw in het onderwijs vertelde tamelijk omslachtig dat ze drie keer per jaar op vakantie gaat. Drie keer per jaar, voor, tijdens en na de crisis. U hoort het al, daar zit geen groei in, zelfs geen vertraagde groei!! En de andere meneer zei dat hij van plan is om van zijn paar centen zoveel mogelijk te gaan genieten. Een paar centen, we moeten met zijn allen gaan collecteren voor die arme man met zijn paar centen!
  • In de bouw loopt het aantal orders terug, zodat ze voorlopig niet de eerste vijf, maar de eerste vier jaar volgeboekt zitten met opdrachten, wegens gebrek aan bouwvakkers. Dat is een terugval van zomaar even 20 procent in achterstandsjaren. Nee, de bouwwereld krijgt zware klappen, het wachten is op het omvallen van de bouw. Zit je net lekker aan je lasagne, valt de bouw om!

Dit zijn doemscenario's waar niemand aan wil denken.
Okee, Het Journaal natuurlijk, maar verder toch niemand?

Geen opmerkingen: