woensdag

Vreemdspraak

Mediatrainers en napraters hebben een dubieuze invloed op de Nederlandse taal.
Zo zijn er steeds meer mensen die weigeren een beslissing te nemen. Dit vinden zij te makkelijk. Dat je uit een stapeltje mogelijke beslissingen er eentje uitpikt en dan zegt: "Ik heb een beslissing genomen." Nee, deze mensen ontwikkelen geheel zelfstandig hun eigen beslissing en zeggen dan dingen als: "Ik heb de beslissing gemaakt om te stoppen met roken." Iedereen die ná deze actieveling stopt neemt eigenlijk zijn of haar beslissing over. De lamzakken.

Over lamzakken gesproken. Volgens 'Utrecht Dichtbij' wordt de politie ook steeds luier. Na een brand in een seniorenwoning "doet de politie onderzoek naar de mogelijke oorzaak van de brand". Kijk, daar hoef je de deur niet meer voor uit, voor onderzoek naar de mogelijke oorzaak. Een agent gaat achter zijn bureau een kwartiertje zitten brainstormen. Zijn rapport: "Onderzoek heeft uitgewezen dat de mogelijke oorzaak van de brand wellicht zou kunnen zijn, dat er in of om de woning brandbare materialen in contact gekomen zijn met vuur."
Ik vind dit een gevaarlijke tendens. De politie die mogelijke verdachten aan gaat houden; daar zit ik al gauw tussen.

Gekmakend vind ik het - ongetwijfeld door mediatrainers bedachte - suggestieve openingszinnetje: "Wat je ziet is dat...". Bijna alle politici en deskundigen in nieuwsprogramma's beginnen hun antwoord hiermee. Die deskundigen zeggen trouwens ook vaak "wat we zien is dat...". Zij benadrukken hiermee hun ongeëvenaarde deskundigheid. Zij zien het namelijk en dat doen ze speciaal en belangeloos voor ons. Als een politicus begint met "wat je ziet is dat..." lult hij meestal om de hete brij heen. Hij legt de verantwoordelijkheid bij de toehoorder. Eigenlijk zegt hij: "Als je niet ziet dat... ben je een sukkel".
De brandweercommandant, op de vraag van de interviewer hoe het kan dat het hele pand uitgebrand is: "Wat je ziet is dat mensen steeds meer brandbare materialen in huis halen."
De minister, op de vraag waarom hij veel te laat ingreep: "Wat je ziet is dat het steeds moeilijker wordt om blablablabla...".
Wat ik zie, is dat steeds meer Nederlanders mogelijk zouden moeten overwegen om de beslissing te nemen om hun mond te houden. Praten in gewone Nederlandse zinnen mag ook natuurlijk.

Geen opmerkingen: