maandag

Topmannen

Rijkman (what's in a name?) Groenink van de ABN-Amro is een geweldig strateeg. Hij is niet voor niets topman bij deze bank.
bank die voortaan aan niet-vermogende klanten geld in rekening brengt voor enveloppen, overschrijvingskaarten en voor meer dan één afschrift per maand. Rijke klanten betalen niet, omdat zij hebben geprotesteerd. Arme ABN-Amro-klanten....
bank die het afgelopen kwartaal ruim 26% meer winst gemaakt heeft dan in hetzelfde kwartaal van vorig jaar. En dan hebben we het over een nettowinst van één miljard Euro. Zo'n resultaat schreeuwt om maatregelen. En die komen er ook, als het aan Rijkman ligt. Te vrezen valt, dat het aan Rijkman zál liggen.

Wat heeft onze topman bedacht? Als we personeel ontslaan, houden we nóg meer geld over voor vette bonussen voor topmannen. Briljant plan; zeg nou zelf. Maar er is meer. Wát?! Nog meer? Ja, er is nog meer.

fig.1 heeft makkelijk lachen
Geïnspireerd door de topmannen binnen onze onvolprezen regering, wil hij dat 'zijn' personeel voortaan 40 uur gaat werken, in plaats van de 36 uur volgens de huidige CAO (om volstrekt onduidelijke redenen, noemt Rijkman de vraag of daar meer salaris tegenover moet staan 'voorbarig'). Hij pakt zijn zakjapanner en rekent: "Vier uur langer werken betekent een productieverhoging van 10 procent! Dan kan ik 10 procent van mijn personeel ontslaan. Even kijken, dat zijn er nu zo'n 21.000. Dat betekent dus dat ik 2100 man deur uit kan trappen! Tel uit mijn winst."
Als ABN-Amro binnenkort bekend maakt dat er zo'n 2000 arbeidsplaatsen moeten verdwijnen, zijn wij niet verbaasd. Toch?

Een andere topman (wat doet een topman eigenlijk de hele dag?), Burgmans van Unilever, laat meteen weten wel iets in een 40-urige werkweek te zien. Tjonge, wat een verrassing, zeg! Burgmans komt met het volgende, verpletterende argument: "De hele wereld werkt 40 uur."
Dat mocht de hele wereld willen! Hij bedoelt waarschijnlijk het werkzame deel van V.S.. Want daar is een groot deel van gezaghebbend Nederland zo langzamerhand alleen nog maar naar aan het kijken: naar Verenigde Staten van Amerika.

Als wij hier lekker doorgaan op de ingeslagen weg, hebben we binnen een jaar of twee net zulke hoge werkloosheids- en armoedecijfers als V.S..
Trouwens, werkloosheidscijfers en stimulering van de werkgelegenheid; daar hoor ik de laatste tijd niemand meer over.
De Nederlandse bevolking is overgeleverd aan conservatieve, cijferneukende en ideeënloze 'topmannen' met oogkleppen en een gebrek aan sociale vaardigheden (volgens mij heb ik vroeger zo'n manager gehad.....).
Ik vermoed dat werkloos Nederland binnenkort teruggaat naar de 32-urige werkweek.

Geen opmerkingen: