vrijdag

Feest ('Hobbel', gepubliceerd in Straatnieuws, December 2005)

Als kind vond ik december een heerlijke maand. De met lampjes versierde straten, de etalages van de bakker en de speelgoedwinkel waar ik zo vaak mogelijk kwijlend rondhing, pakjesavond en de hele heisa eromheen en niet te vergeten de nachtdienst waarin je met een kaars in je hand tot 11 uur 's avonds in de kerk mocht zitten. Met mijn kindersopraantje stond ik dan bovendien te soleren voor een volle kerk, als sterzanger van het kinderkoor. Ik was een schatje.
Er is een hoop veranderd. Ik ben inderdaad al lang geen schatje meer en december wordt al jaren vanaf oktober door het bedrijfsleven beheerst. De magie is geheel verdwenen, de betekenis is verloren gegaan en wat overblijft zijn verplichtingen. Inderdaad, ik ben in een melancholieke bui. Ook al omdat de door mij geplande vakantie, waar ik al een tijdje naar uitkeek, niet door kan gaan. Het leek mij wel aardig om de kerstdagen en oud en nieuw op de Canarische eilanden door te brengen. Zon in plaats van duisternis, warmte in plaats van kou en luieren als alternatief voor verplichtingen. Helaas vertelde mijn vrouw mij dat ze niet vrij is tijdens de door mij gewenste zonvakantie. Omdat ik een flexibel mens ben besloot ik dat we in de eerste week van 2006 (dan is Maria wél vrij) ook een stukje konden gaan vliegen. En waarom zou je dan niet via de digitale snelweg - eigenlijk luchthaven in dit geval - een reisje boeken? Nou, omdat je na een speurtocht via zoekmachines en reisbureaus geen vakantie kunt vinden die bij jouw budget past, daarom! Voor alle beschikbare vluchten, appartementen en studio's moeten mijn drie kleutertjes gewoon betalen. En zo veel geld hebben ze nog niet. Voor dat geld kunnen we drie weken een luxe bungalow op een prachtig vakantiepark in Duitsland of België boeken. Inclusief subtropische waterglijbaan, tennisbaan, sauna en een zonneserre met uizicht op de speeltuin, op de besneeuwde berghellingen en op de ober die je een biertje komt brengen. Krijg nou niks, er begint toch weer iets uit mijn mond te hangen! Ik denk dat ik zo meteen nog even ga surfen - eigenlijk skiën in dit geval - om een sneeuwvakantie in Duitsland te confisqueren.
"Aufmachen, ja? Holländisches Tourist hier!"
En dan kan mijn vroegtijdig aangeschafte, canarigele zonnebril, die ik voor de felle zon op de eilanden bedacht had, dienst doen als middel tegen sneeuwblindheid.
December overleven we ook wel weer!

Geen opmerkingen: