maandag

Herbert

Ik zat zondagavond laat nog schaatsen in Salt Lake City te kijken. Gewoon te beroerd om naar bed te gaan eigenlijk. Bovendien werd er nog behoorlijk hard gereden, de kans op wereldrecords lag zelfs ná middernacht nog dik boven de 50 %. De vaste commentator bij de vrouwen, Herbert Dijkstra, ziet vaak een hoop belangrijke details over het hoofd (bijzonder snelle rondetijden bijvoorbeeld), maar de wereldrecords waren hem dit keer niet ontgaan. Hij besloot dan ook het - op dat moment staande - record bij de vrouwen op de 1500 meter te noemen. Herbert was vermoeid denk ik, want hij zei, op de komma nauwkeurig:
"Het wereldrecord is in handen van Claudia Pechstein, het werd vorige week in Calgary gereden door Anni Friesinger."
In eerste instantie denk je die jongen vergist zich (Claudia Pechstein heeft nog nooit het wereldrecord op de 1500 meter in handen gehad), maar als je de naam Pechstein door Friesinger vervangt (dat klopte wel) krijg je alsnog een bizarre zin. Probeer maar.
Herbert vond het trouwens grappig dat er vier dames meededen die Wang heetten. Inderdaad, Herbert heeft het gevoel voor humor van minister Donner.
"Voor erg veel verwarring zorgt Lei Wang", vindt hij, "want er doet nog een Lei Wang mee. De één is 21 en de ander 23 en het zijn geen zussen."
Als je al zijn niet terzake doende en bovenal ondeskundige commentaar (voor een ex-schaatser!) verder even vergeet, blijft voor mij één raadsel over: waarom altijd en eeuwig die toevoeging en bovendien een persoonlijk record?
"1;55;64! Dat is een nationaal Chinees record. En bovendien een persoonlijk record!"
"Cindy Klassen rijdt 1;51;79! Een nieuw wereldrecord.........."
Ik zweer het, hij zegt het echt!

Geen opmerkingen: