zondag

De Gescheidenleving ('Hobbel', gepubliceerd in Straatnieuws, April 2006)

Ondernemend Nederland heeft weer eens een half uurtje nagedacht en - met het oog op de vergrijzing - besloten dat wij toe zijn aan de Seniorenstad. De motivatie - voor het wegstoppen van 55-plussers in hun eigen treurige sterfplaats - is dat het rendabel is. En daarmee is in dit land tegenwoordig alles gezegd.
Het idee komt natuurlijk weer uit de Verenigde Staten, het land van de onbegrensde treurigheid. Er zijn daar radiostations die 24 uur per dag akoestische countrymuziek uit Alabama uitzenden. Wat mij betreft verpletterend saai, maar een Amerikaan vindt dat lekker overzichtelijk. Auto's horen groot te zijn en veel benzine te verbruiken, negers horen in getto's kansloos te blijven, indianen in reservaten en ouderen horen thuis in een Seniorenstad; anders lopen ze hun kinderen maar in de weg. En dus zitten er nu in Sun City, in de woestijn van Arizona 40.000 senioren samen oud en lekker overzichtelijk te zijn.
De initiatiefgroep Seniorenstad heeft het onderzocht: vier miljoen (!) Nederlandse senioren willen in een speciale Seniorenstad wonen. Dat maakt mij vooral nieuwsgierig naar de manier waarop dat onderzoek heeft plaatsgevonden. Ik geloof het namelijk niet. Ik vraag mij zelfs af of er wel 4 miljoen stuks van de doelgroep in Nederland wónen!
Het plan om alle Marokkaanse Utrechters onder te brengen in Kanaleneiland is niet zo ver weg meer, ben ik bang. Dat brengt me trouwens op enorm overzichtelijke ideeën. Utrecht is een studentenstad. Dan reserveren we de binnenstad toch zeker voor gewone studenten en Wittevrouwen voor het corps? Alle tweeverdieners gaan naar Leidsche Rijn, het poeha naar Tuindorp, betonvlechters naar Overvecht en Zuilen is alleen toegankelijk voor duivenmelkers. Ik geef het toe, het is natte vingerwerk, maar - eerlijk is eerlijk - wel heerlijk overzichtelijk.
Ik vrees dat de bedenkers van het seniorenplan ook wel nóbele gedachtes hadden toen ze een schetsje gingen maken, maar welbeschouwd komt dit plan er op neer dat we de samenleving nog verder gaan ontwrichten. Het is namelijk enorm handig om groepen met bepaalde kenmerken uit een minder gunstige omgeving weg te halen, maar het lijkt mij beter om iets aan die omgeving te verbeteren! Ouderen houden bijvoorbeeld niet van obstakels op hun pad en van los- of scheefliggende stoeptegels. En zo is er voor elke minderheid wel een ernstig probleem met een simpele oplossing te verzinnen.
Als dit soort plannen in de toekomst uitgevoerd gaat worden, hebben we het over 15 jaar niet meer over de Nederlandse samenleving, maar over de Nederlandse gescheidenleving.
Overzichtelijk ja, maar vooral verpletterend saai!

Geen opmerkingen: