dinsdag

Ik ben gehandicapt, U ook? (Voorpublicatie clubblad ZTC dec. 2003)

2003, Het Jaar Van De Gehandicapten –jawel, dat wisten jullie niet hè, dat was dit jaar- is geruisloos voorbijgegaan. Het is echter nooit te laat om actie te ondernemen. Vandaar dat deze jongen op deze plaats een bijdrage wil leveren aan de integratie van onze mindervalide (letterlijk: minder waardevolle!) medemens.
Als we kritisch naar ons eigen kluppie kijken -en dat doen wij als weldenkende mensen natuurlijk zoveel mogelijk-, kunnen we niet anders dan constateren dat wij een uitzonderlijk hoog percentage minder waardevolle mensen als lid hebben.
Na een grondige inventarisatie kwam ik tot de volgende onderverdeling:
1. 51% vrouwen
2. 26% rugpatiënten of anderszins spiergestoorden
3. 12% allochtonen
4. 7% schoonmakers en bouwvakkers
5. 4% tandartsen
Na optelling van de percentages, kwam ik tot de verbijsterende conclusie dat ons gehele ledenbestand uit gehandicapten bestaat!
Wat moeten wij hier nu mee? Welnu; groep 1 beschikt over een eigen (ladder)competitie. Daar hoeven we dus geen aandacht aan te besteden. De groepen 3,4 & 5 worden bij ons getolereerd en/of draaien mee in de club en bardienst. Niets aan doen dus. Blijft over groep 2; de welwillende maar niet-kunnende medicijn-/rolstoelgebruikers. Deze mensen betalen jaar in, jaar uit, trouw hun contributie, maar komen niet of nauwelijks aan tennissen toe. Persoonlijk ben ik de afgelopen jaren geheel niet mobiel, óf aan het revalideren. Schrijnende gevallen dus. Mensen die het verdienen om geholpen te worden. Nu heb ik het volgende ideetje.
Onze prachtige vereniging is niet erg rolstoelvriendelijk. Als we baan 4 nu eens aanpassen, zodat hier rolstoeltennis gespeeld kan worden! Dat is meteen een geweldige impuls voor onze club. Tientallen geamputeerden en ms-patiënten zullen zich aanmelden, om bij ons een balletje te komen slaan. Al dan niet tegen onze huidige tijdelijk mindervalide leden. Alles wat we nodig hebben is een paar sportieve leenrolstoelen. Voor criminele leden komt er de elektrische rolstoel. Voor rijke leden de Rollsstoel. Als variant op de laddercompetitie kunnen we een liftcompetitie starten. De mogelijkheden zijn eindeloos!
Laat ons niet in de kou zitten!

Geen opmerkingen: