donderdag

Roomser Dan De Paus

De KNVB gaat tegenwoordig óók al over normen en waarden. Spelers die na een doelpunt hun shirtje uit- of omhoogtrekken krijgen een gele kaart. Zelfs in het amateurvoetbal. Afgelopen zondag werd, vanwege zo'n ministriptease, een speler van D.H.C. in de wedstrijd tegen J.S.V. het veld uitgestuurd. In diezelfde wedstrijd werden ellebogen uitgedeeld, schwalbes gemaakt, knieeën doormidden geschopt en benen afgezaagd. Als zo'n elleboog volgens de scheidsrechter echter niet aanstootgevend genoeg is, is er niets aan de hand. Hoogstens een vrije trap. Maar het omhoogtrekken van het shirt bij uitbundige vreugde over een -al dan niet belangrijk- doelpunt, wordt altijd als provocerend beschouwd.

Tijdens tenniswedstrijden zie je dubbelpartners na elk gewonnen punt high-fives maken. Ik vind dat persoonlijk enorm provocatief; vooral als de fout van de tegenstanders komt. Ik heb het zelfs al meegemaakt dat, tijdens een mixpartij, de tegenstanders na elke gewonnen punt uitgebreid gingen staan tongen. En dan heb ik het nog niet eens over de kléding die -met name- door de dames gedragen wordt. Serena Williams showt op de baan haar zelf ontworpen ondergoed en stoeipakjes. Daar valt niet veel meer aan te strippen.

Misschien dat het één en ander aan bod kan komen in 'de Normen en Waardenshow', het programma dat onze geliefde leider J.P. zo graag op de TV wil zien. Dat ze op een speelse manier laten zien hoe een voetballer, correct gekleed en met zijn shirt in zijn broek, een ferme handdruk van zijn medespelers (bij voorkeur natuurlijk ook van zijn tegenstanders) krijgt, als felicitatie voor zijn zojuist gescoorde wereldgoal. Bijvoorbeeld. "Prachtgoal, Roderik." "Dank je, Maarten."

fig1: Wat heeft Ruud gezien?

En dat dan in quizvorm. Boeiende televisie, toch? "Fatima draagt een hoofddoekje in haar partij tegen Esther. Mag dit?" "Joep heeft een appel voor de scheidsrechter meegenomen. Is dit omkoping?" "Het thuispubliek scandeert de volgende tekst: "Hup EN EE CEE, vooruit EN EE CEE!" Is dit sportief gedrag?"

Het schijnt dat Hennie Huisman als presentator gepolst is.
Was Johannes Paulus niet beschikbaar?

Geen opmerkingen: