woensdag

Schuld en Boete ('Hobbel', gepubliceerd in Straatnieuws April 2005)

Vandaag, beminde gelovigen, wil ik het met jullie hebben over schuld en boete.
Wij associëren het thema schuld en boete al gauw met Adam en Eva, Appels en slangen, satan en hellevuur, zonde en berouw, verre landen en zelfkastijding en langharige dames in leren pakjes met zweepjes. Zo zijn wij.
We hebben het - kortom - bij voorkeur over andere mensen. Zulke dingen doen wij niet.
Oké, we vragen wel eens om vergeving voor onze zonden, maar die stellen eigenlijk niets voor - onze zonden, toch?
En daar gaan wij de fout in, beste Wim, lieve Gerda en waarde Joop. Hebben wij niet allen ergens schuld aan? Ik dácht het wel.
Ik wil de volgende anekdote met jullie delen om duidelijk te maken waar ik heen wil.

Het was een donkere winternamiddag toen ik - als zestienjarige - op de fiets aan mijn krantenwijk begon. Voordat ik mijn eerste dagblad kon bezorgen werd ik echter staande gehouden door een politieagent. Mijn achterlicht functioneerde niet, of ik dat wel wist en dat ik verder moest gaan lopen. Gezagsgetrouw als ik was, deed ik dat natuurlijk; honderd meter, want toen was de politieauto uit het zicht. Honderd meter verderop werd ik ingehaald door dezelfde politieauto - die was een blokje om gereden - en kreeg een boete van vijfentwintig gulden.
Een boete die ik vervolgens niet betaalde en omdat de gemeente Utrecht graag wilde dat ik dat wél deed, moest ik voor de rechtbank verschijnen. Met die dagvaarding heb ik nog jaren de blits gemaakt op feestjes en partijen. Voor de rechter komen vanwege een kapot achterlicht! Dat was stoer.

Achteraf had mijn boetedoening natuurlijk veel zwaarder uit kunnen pakken, als ik niet door een agent, maar door een aanstormende auto gepakt was.

Ja, lieve mensen, jullie hebben mijn boodschap natuurlijk al begrepen. Ga nooit de weg op zonder deugdelijke verlichting op je fiets en denk ook eens aan de remmen! Voor het beste resultaat ga je natuurlijk naar de vakman, ik denk daarbij bijvoorbeeld aan mijn broer Toon.

Tijdens het reclameblok gaat het collectezakje rond voor de opknapbeurt aan onze kerk en de aanschaf van het nieuwe kerkorgel, dat gebouwd gaat worden door Jongerius Blaasinstrumenten B.V. en gesponsord wordt door Drogisterij Verdonk.
Na de reclame praat de koster jullie bij over de voortgang van de restauratie aan de klokkentoren en het dak door aannemersbedrijf van Lunteren, ook voor al uw dakkapellen.

Deze preek werd mede mogelijk gemaakt door Toon's Tweewieler Centrum.

Geen opmerkingen: