woensdag

Een Braziturkse Kwajongensstreek

Ik heb weer wat te zeuren over een sportcommentator. Als het jullie begint te vervelen, dan hoor ik het wel.
Gisteravond 'deed' Jeroen Grueter PSV-Fenerbahçe. Het grootste deel van de wedstrijd was redelijk om aan te horen, afgezien van de - ineens door iedereen in voetballand gebruikte - lelijke term 'de omschakeling'. Wie dat ooit verzonnen heeft; de omschakeling, alsof ze ineens heel andere dingen moeten gaan doen.
"Wooh jongens, we hebben de bal, we moeten gaan omschakelen. Tering, hoe ging dat ook al weer, die omschakeling?"
Dat moet haast wel bij Louis van Gaal vandaan komen, want die vindt 'een counter' natuurlijk veel te negatief klinken.

Goed, Grueter is dus ook steeds aan het omschakelen en hij heeft het steeds over Péér-es, in plaats van Peréz. Niet zo schokkend allemaal, net als de wdstrijd.
Totdat er een Turkse Braziliaan achter Eric Addo langswandelt en hem een elleboogstoot op zijn achterhoofd geeft. Addo houdt zich in eerste instantie in, zegt iets tegen de Braziturk, deze zegt iets minder aardigs terug, waarop Addo hem in zijn gezicht spuugt.
Dan ontsteekt de altijd kalme Jeroen Grueter ineens in woede. Hij verheft zijn stem.
"Wat die Turk doet, is net over de grens, maar wat Addo doet kan natuurlijk écht niet! Dat doé je niet op een voetbalveld!", roept hij verontwaardigd. Einde citaat én commotie.
Pardon? De elleboogstoot is een geaccepteerd verschijnsel in de voetbalwereld, nu ook al bij commentatoren? Iemand (zonder bal in de buurt) voor zijn harses slaan is inmiddels een lichter vergrijp dan een fluim in de bek als reactie op mishandeling. Kan iemand dat even uitleggen? Jeroen, jij misschien?

Geen opmerkingen: