maandag

STRESS(19)

Via Teletalent naar CSN naar KPN BUBC BLCS LSDM (7)

De reis, mijn frustraties en -niet te vergeten- het bij voortduring wisselen van beleid en management binnen CSN (14 managers in 3 jaar, echt waar!) knagen het laatste beetje STRESS-bestendigheid weg. De kwalen keren in alle hevigheid terug. Maar dit keer in een andere gedaante, waarbij de nek- en rugklachten en het gebrek aan concentratievermogen en energie het vervelendst zijn. Er moet maar weer eens iets gebeuren.

Ik heb een aantal gesprekken met een bedrijfsmaatschappelijk werker. Aardige man, echt waar!
Mijn manager denkt met mij mee. Zij raadt mij aan een cursus “persoonlijke STRESS-hantering” te gaan volgen. Deze schreeuwend dure, zesdaagse opleiding zal in drie blokken van twee dagen in luxe hotels gehouden worden. Omdat mijn opleidingsbudget nog onaangeroerd is, kan en wil mijn werkgever geheel voor de kosten opdraaien. Ik ga “persoonlijke STRESS-hantering doen! Tijdens de eerste bijeenkomst ga ik vragen of er ook een cursus “massale STRESS-hantering” is.

Op de morgen van de eerste cursusdag doen mijn elf medecursisten zich voor als doodgewone mensen. In de loop van de dag zal onze docent iedereen ontmaskeren. Wij zijn allen schrijnende gevallen, maar de redding is nabij! Volgens mij schrijn ik maar een beetje in vergelijking met de meeste anderen. Wie ik het schrijnendst vind?

  · Hans van D.; een lollig ogende, getrouwde man van middelbare leeftijd die twijfelt aan alles wat hij doet of zegt. Durft niet op vakantie omdat hij bang is dat er enge dingen gebeuren. Fatalist van het zuiverste water.
  · Gerard K; gezette, zeer verlegen dertigjarige pillenjunk. Krijgt van zijn huisarts enorme hoeveelheden antidepressiva voorgeschreven, die hem vooral heel erg suf maken. Wordt door zijn omgeving misbruikt omdat hij veel te aardig is. Kan niet voor zichzelf opkomen.
  · Leen S.; wereldvreemde, bij zijn moeder wonende workaholic van 40. Heeft geen hobby’s en altijd (!) maagklachten. Niet in staat tot ontspanning. Contactgestoord.
  · Sandra B.; druk, druk, drukke moeder van drie kinderen. Werkt voor de gemeente Haarlem en doet voor die gemeente al jaren veel te veel werk dat ze al veel te lang niet meer wil doen. Wordt niet serieus genomen in raadsvergaderingen. Heeft naast een gebrek aan zelfvertrouwen één gigantisch probleem -dat tijdens de bijeenkomsten onbesproken blijft: haar onwaarschijnlijke zeurstem. Type slachtoffer.
  · Carla de B.; heette vroeger Karel. Uitdagend geklede boom van een vrouw, die mensen overrompelt met haar aanwezigheid. Maakt veel vijanden op haar werk (en privé-leven?) met haar directheid. Adrem, relativerend en bijzonder intelligent. Eén van de twee cursisten die de cursus en de docent niet kritiekloos aanhoort. Mijn “soulmate”.
  · Henk B.; die andere cursist. 39-jarige vader van pasgeboren dochter. Al acht jaar bezig met een midlifecrisis. Zegt dat hij niet weet wat hij wil.

morgen verder

Geen opmerkingen: