dinsdag

Bayern ('Hobbel', gepubliceerd in Straatnieuws, Juni 2005)

Weet u wat ik wel eens denk? Dat ik het eigenlijk ook allemaal niet weet. Nee, dat níemand het allemaal weet, dát denk ik. Maar dat weet ik dan natuurlijk ook weer niet zeker.
Ik bedoel, neem nou die Europese grondwet, ben ik daar nou eigenlijk voor of tegen en waarom? Weet Geert Wilders het wel of doet hij net alsof hij het weet of is zijn brein aangetast door waterstofperoxide? Je weet het niet.
En religie, ook een goeie, met religie heb ik helemaal niets terwijl ik niet zeker weet of dat nou wel zo verstandig is. En alle gelovigen geloven dat ze zeker weten dat Hij er voor hen is, terwijl ze diep in hun hart toch ook allemaal zullen twijfelen. Denk ik.
Ben ik wel een echte FC Utrecht-supporter en zitten er bij Ajax elke wedstrijd mensen op de tribune die PSV eigenlijk stiekem leuker vinden of nadenken over de mogelijkheid om Feyenoord leuker te gaan vinden? Ik denk het wel en ik weet het niet.
Drinken mensen om te vergeten dat ze het niet weten of denken ze dat alleen maar en als ik daar gelijk in heb, waarom begrijp ik dan niet (meer) wat ik bedoel? Wie het weet mag het zeggen.

Bijna niets in het leven is zeker en tóch lopen er elke dag tig-miljoen mensen meningen en ideetjes te verkondigen - met een stelligheid die wil zeggen dat ze er ook niets aan kunnen doen - over hoogst discutabele thema's. Dat zijn de meest onzekere mensen, denk ik dan. En dát ze dat zijn, dat weten ze.

Als er op dit punt in mijn column nog lezers over zijn, wil ik u vast hartelijk bedanken voor uw doorzettingsvermogen, maar vooral voor het getoonde inlevingsvermogen. Het betekent waarschijnlijk dat u ook denkt dat niemand het weet.
Mocht u onverhoopt toch iemand in uw kennissenkring hebben, waarvan u zeker weet dat hij of zij het wél allemaal weet, laat dit dan zéker even aan mij weten. Daar wil ik graag eens mee van gedachten wisselen, hoewel ik ook een beetje bang ben voor de gevolgen van zo'n gesprek. Stel je voor dat ik na afloop van onze ontmoeting ineens alles helder voor me zie.
Stel dat Wilders er verstand van heeft, dat Bayern München dé club is, dat de Jehova's gelijk hebben en dat 80 km/u de maximum snelheid is. Dat wil je toch niet weten?
Ik dacht het niet.

Geen opmerkingen: