maandag

Geloof, Hoop & Liefde (3)

Rare Verhalen (1)

De Verboden Vrucht

God heeft de twee mensen die hij zojuist geschapen heeft, Adam en Eva, in een paradijselijke omgeving geplaatst. Om het een beetje spannend te houden heeft hij ze verteld dat ze niet van de vruchten van die ene boom mogen eten. Ik vind dat een vreemd, sadistisch trekje van deze grote mensenvriend.


Papa zet twee kinderen in een prachtige speeltuin en vertelt ze dat ze niet in de draaimolen mogen. Mogen jullie één keer raden waar die kinderen het liefst in willen. Als Hans en Grietje zich vervolgens door de man van de draaimolen hebben laten overhalen om een ritje te maken, wordt papa zo boos dat hij ze de speeltuin uitschopt en zichzelf uit de ouderlijke macht zet. Ik vind dat persoonlijk een lichtelijk-gestoorde-voormalige ouder. Een rare man.

De manager heeft voor zijn personeel een mooie nieuwe kantine in laten richten, "maar", zo zegt hij, "jullie moeten van de koffieautomaat afblijven." Als op een kwade dag de servicemonteur langskomt en hij ziet dat zijn automaat nog nooit gebruikt is, vraagt hij aan het personeel wat er aan de hand is. De consultant legt uit hoe het zit, waarop de servicemonteur vertelt dat er echt niks mis is met de automaat. Opgelucht nemen de consultant en zijn vrouwelijke coach een bakkie, waarop ze door de manager op staande voet worden ontslagen, met pek en veren de deur uitgezet én ze krijgen van hem een proces wegens diefstal aan de broek. Deze manager heeft volgens mij (naast overmatige geldingsdrang) een gebrek aan sociale en emotionele vaardigheden. Wij noemen zo iemand een rare man.

Terug naar Adam, maar vooral naar Eva, die een gesprek heeft aangeknoopt met een slang (je moet wát in de Hof van Eden) in de verboden boom. "Bladerslipjes nóóit op 60 graden wassen en het zijn elstars!", weet de slang en Eva is niet meer te houden. Ze neemt een hap van een appel en geeft er één aan Adam. Dan begrijpen ze dat ze stout geweest zijn. Ze schamen zich en verstoppen zich voor god. Ze zijn bang dat hij boos is.
Nou, dat valt erg mee. God schopt zijn kinderen het paradijs uit en wil nooit meer iets met ze te maken hebben. Daarnaast zijn voor straf alle nakomelingen van Adam en Eva vanaf hun geboorte niet te vertrouwen.

Zo pakt een barmhartige, vergevingsgezinde, goedbedoelende vader dat soort zaken aan. Zeggen ze.
Ik vind dit gewoon een rare man

Geen opmerkingen: