vrijdag

Geloof, Hoop & Liefde (5)

Bidden En Andere Vreemde Gebruiken

Begrijp me niet verkeerd, het is niet zo dat ik alleen het christendom een rare religie vind, ik vind alle religies raar. Toevallig - en daar is de cultureel- en geografisch bepaalde geloofsbeleving weer - weet ik het meest van het christendom. Inderdaad, omdat ik toevallig in Nederland geboren ben.

Massahysterie

Christenen bidden veel. Dat de teen van tante Pietsie maar snel genezen mag, dat de ruzie met de buren bijgelegd zal worden, voor het wereldwijd verdwijnen van honger en voor vrede. En als ze dan toch aan het bidden zijn, bedanken ze natuurlijk ook voor het gezellige samenzijn met de familie en voor de prachtige goal die ze van hem hebben mogen maken.
Ik vind dat een bijzonder twijfelachtige bezigheid, dat bidden. Want waarom zou god het gebed van de een wel verhoren en dat van de ander niet? Dat zal een christen zelf toch ook niet begrijpen?
Ronduit bizar vind ik de neiging van christenen om alles wat goed gaat aan god toe te schrijven en alle oorlogen, honger en ander onheil aan de mens, de duivel en wat verder nog goed uitkomt. Een gezonde baby is een geschenk van god en voor een gehadicapt exemplaar bidden we. Krijg je een doodgeboren baby, dan is het óf de schuld van de medische wetenschap, of botte pech.
Ja zeg, zo kan ik het ook.

Moslims bidden nog meer, geloof (...) ik. Met hun gezicht naar Mekka, want dat is een heilige plaats. Yeah right. Daar moeten ze trouwens minstens één keer in hun leven naar toe, naar Mekka, als ze dat kunnen betalen (.......). Zodat ze met honderduizenden tegelijk rondjes om een of ander monument kunnen lopen. Daar gaat allah blij mee zijn, joh hé! En enthousiast dat ze zijn, die moslims op bedevaart, ze trappen elkaar gewoon dood van de spiritualiteit. Allah heeft daar niet zo'n moeite mee, want het is allemaal ter meerdere eer en glorie van hem!
De here allah superstar.
Wel jammer dat allah zo'n hekel aan vrouwen heeft, dat ze hun lichaam en haren geheel moeten bedekken, naar de baas moet luisteren en hun snor moeten laten staan. Hij was niet zo tevreden over zijn ontwerp en vond de man uiteindelijk veel beter gelukt. Wat ik vreemd vind is dat alle moslima's het daar mee eens zijn.
Rare jongens, die religieuzen; maar goed, ik begrijp het niet.

Geen opmerkingen: