donderdag

De Wereld Volgens GBJ Bongers (2)

De aanslag op de MH17 en de toss van Oranje

Na de - wat warrige - poging tot nieuwsduiding van afgelopen maandagnacht, hier poging twee.
Gisteren kwam de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) met haar rapport over de aanslag op de MH17. Het woord ramp wil ik in dit verband niet meer horen. Een aardbeving is een ramp, dit was moord.
Het journaal en de kranten berichtten zeer uitgebreid over de inhoud van het rapport. Wat mij vooral opviel was dat er niets nieuws werd verteld. Dat er een boek-raket was gebruikt, dat de meeste passagiers waarschijnlijk op slag dood waren en dat er nooit boven Oekraïne gevlogen had mogen worden - het was oud nieuws.
Wat het voor mij nóg absurdistischer maakte, was dat vervolgens niemand de voor de hand liggende vragen stelde:
  • Waarom moest het vliegtuig, met behulp van de gevonden brokstukken, eerst weer zo goed als mogelijk in elkaar gezet worden? Ik kan mij persoonlijk niet voorstellen dat dit heeft bijgedragen aan  het boven tafel krijgen van de voornaamste conclusies in het rapport. En als het wel nieuwe inzichten heeft opgeleverd, welke waren dat dan? Niemand die er naar vroeg.
  • De Russische fabrikant weet zeker dat het een oud type boek-raket was. Heeft de OVV bewijzen dat het om een nieuw type gaat? Het journaille was niet geïnteresseerd.
  • Tot vervelens toe zien en lezen wij vanuit welke zone, volgens de verschillende partijen (de OVV, de (rebelse) Rus en Oekraïne), de raket gelanceerd is. Niemand van de media komt op het idee, om eens aan een deskundige te vragen hoe/of je kunt weten waarvandaan zo'n raket afgeschoten is. En dan te bedenken dat ze bij het journaal dol zijn op deskundigen!
    Gelukkig schieten wij alleen met losse flodders
Kortom, uiterst teleurstellend allemaal. Over teleurstellingen gesproken, Nederland kleurt deze zomer niet oranje. Herstel, dit is één van de weinige voordelen van de uitschakeling van het Nederlands elftal.
Een nadeel was wél dat De Speld een artikel aan Oranje wijdde. Waar zij normaal vrij goed zijn in het verzinnen van bizar nieuws, was dit vooral erg flauw en hadden de grappen een gigantische baard. Vooral het stukje over de gewonnen toss was te melig voor woorden. Dertig jaar geleden al liep ik met mijn elftal in polonaise over het veld na een gewonnen toss en ik neem aan dat het gemiddelde bier-team nog steeds iets vergelijkbaars doet.
Sorry voor de foto, die is misschien ook aan de melige kant.

Geen opmerkingen: