vrijdag

STRESS(17)

Via Teletalent naar CSN naar KPN BUBC BLCS LSDM (5)

Een dame in het bankje naast het mijne wil wel een superheldenpak voor mij breien. Superheld; zou dat iets voor mij zijn? Superreiziger, de held die opkomt voor slachtoffers van onrecht en asociaal gedrag in het openbaar vervoer. “Is he on the bus? Is he on the train? Is he in the plane? Yes, it’s supertraveller!”
Leuk idee, maar toch maar niet doen. Zo’n gebreid pakje kriebelt te veel.

De trein arriveert met vier minuten vertraging in Utrecht. Omdat ik mijn bus graag wil halen, ben ik alvast naar de uitgang gelopen, begeleid door twee reizigers, die mij graag willen assisteren bij eventueel onheil. De trein komt zuchtend, piepend en krakend tot stilstand; het is één van zijn manieren om te protesteren tegen het gebrekkige onderhoud. Net als de automatische noodstop, deuren gaan niet open, deuren gaan niet dicht, weigering om te koppelen enzovoort.
Dit keer gaan de deuren wel open. De jongeman die direct naar binnen probeert te glippen wordt, door mijn vriend de conducteur, vakkundig in elkaar geslagen. Mijn bodyguards duwen het mens, dat met haar imposante gestalte mijn uitstappen probeert te voorkomen, aan de kant en geven haar een preek over normen en waarden, waar Jan Peter B. nog een puntje aan kan zuigen. Dan loop ik snel naar de roltrap. “De wachttijd voor de roltrap op perron 11B bedraagt momenteel circa 6 minuten”, wordt er omgeroepen. Het zijn Bep en Truus die, kwebbelend naast elkaar staand op een trede, de doorstroming tegenhouden. De nieuwe schoenen van Angela moeten onmiddellijk besproken, want véél belangrijker dan de aansluitende bus of trein van de op hen wachtende andere reizigers. Als ik boven aankom, hoor ik dat ze van de roltrapbrigade een stationsverbod van een jaar hebben gekregen.
In de stromende regen loop ik het streekbusperron op, nog nét op tijd om mijn bus weg te kunnen zien rijden.

Natuurlijk, “De Reis” verloopt ook wel eens wat soepeler, maar is voor mij wél bijna altijd een bron voor een overdaad aan STRESS!

morgen verder

Geen opmerkingen: