zondag

Geloof, Hoop & Liefde (6)

Rare Verhalen (3)

De Zondvloed

Er is geen verhaal waarin de onvoorwaardelijke liefde en de verpletterende barmhartigheid van god zo schitterend gedemonstreerd wordt als in De Zondvloed. Nog steeds ben ik tot tranen toe geroerd door deze prachtige vertelling.Ik zie geen boot, dus deze gaan dood

En dat is niet meer dan logisch, want dit keer worden niet een paar mensen te kakken gezet (zie Adam & Eva), of een zoon gekruisigd, maar worden alle mensen én dieren (ja lieve mensen, in die tijd wemelde het van de zondige dieren) verzopen, zodat ene Noach met zijn gezinnetje de eerste dierentuin op een bootje kon beginnen. Dit verhaal wordt ook wel de Ark van Noach genoemd, met als ondertitel 'hoe een schepper op een haar na alle levende wezens uitmoordt'.

Je kunt zeggen wat je wilt, maar dit is niet een god van halve maatregelen. Omdat ik ook wel weet dat je de bijbel niet al te letterlijk moet nemen (toch?), zit ik al een jaartje of vijfendertig te peinzen over de symboliek in dit verhaal. Een beetje theoloog zal zich hier wel uit redden, maar mij lukt het maar niet.
Wat ik trouwens erg mooi vind, is dat god ná de zondvloed de regenboog ingesteld heeft, als teken dat er geen zondvloed meer komt. Op geheel bewolkte dagen met zware regenval ga ik tegenwoordig met mijn gezinnetje naar Loosdrecht, om een bootje te huren.
Maar ja, ongetwijfeld heb ik het allemaal weer verkeerd begrepen.

vrijdag

Geloof, Hoop & Liefde (5)

Bidden En Andere Vreemde Gebruiken

Begrijp me niet verkeerd, het is niet zo dat ik alleen het christendom een rare religie vind, ik vind alle religies raar. Toevallig - en daar is de cultureel- en geografisch bepaalde geloofsbeleving weer - weet ik het meest van het christendom. Inderdaad, omdat ik toevallig in Nederland geboren ben.

Massahysterie

Christenen bidden veel. Dat de teen van tante Pietsie maar snel genezen mag, dat de ruzie met de buren bijgelegd zal worden, voor het wereldwijd verdwijnen van honger en voor vrede. En als ze dan toch aan het bidden zijn, bedanken ze natuurlijk ook voor het gezellige samenzijn met de familie en voor de prachtige goal die ze van hem hebben mogen maken.
Ik vind dat een bijzonder twijfelachtige bezigheid, dat bidden. Want waarom zou god het gebed van de een wel verhoren en dat van de ander niet? Dat zal een christen zelf toch ook niet begrijpen?
Ronduit bizar vind ik de neiging van christenen om alles wat goed gaat aan god toe te schrijven en alle oorlogen, honger en ander onheil aan de mens, de duivel en wat verder nog goed uitkomt. Een gezonde baby is een geschenk van god en voor een gehadicapt exemplaar bidden we. Krijg je een doodgeboren baby, dan is het óf de schuld van de medische wetenschap, of botte pech.
Ja zeg, zo kan ik het ook.

Moslims bidden nog meer, geloof (...) ik. Met hun gezicht naar Mekka, want dat is een heilige plaats. Yeah right. Daar moeten ze trouwens minstens één keer in hun leven naar toe, naar Mekka, als ze dat kunnen betalen (.......). Zodat ze met honderduizenden tegelijk rondjes om een of ander monument kunnen lopen. Daar gaat allah blij mee zijn, joh hé! En enthousiast dat ze zijn, die moslims op bedevaart, ze trappen elkaar gewoon dood van de spiritualiteit. Allah heeft daar niet zo'n moeite mee, want het is allemaal ter meerdere eer en glorie van hem!
De here allah superstar.
Wel jammer dat allah zo'n hekel aan vrouwen heeft, dat ze hun lichaam en haren geheel moeten bedekken, naar de baas moet luisteren en hun snor moeten laten staan. Hij was niet zo tevreden over zijn ontwerp en vond de man uiteindelijk veel beter gelukt. Wat ik vreemd vind is dat alle moslima's het daar mee eens zijn.
Rare jongens, die religieuzen; maar goed, ik begrijp het niet.

woensdag

Geloof, Hoop & Liefde (4)

Rare Verhalen (2)

De Kruisiging

"Want God heeft de wereld zo lief gehad, dat Hij zijn enige Zoon gegeven heeft, opdat iedereen die in hem gelooft, niet verloren gaat, maar eeuwig leven heeft." (vaak gevolgd door: Ter vergeving van onze zonden, amen).
Deze zin (Joh 3:16) is voor veel christenen van een geweldige betekenis en voor mij een raadsel.
Je moet voor de gein maar eens googlen op deze zin. Mensen wringen zich in de gekste bochten om hiermee hun geloof te kunnen bevestigen.

Wat het verhaal over de kruisiging bij mij oproept:
 • Was dat nou echt nodig, dat hij zijn zoon gegeven heeft?
 • Lekkere vader.
 • Is er iemand die hier netto iets mee opgeschoten is?
 • Dus omdat 2000 jaar geleden in Israël iemand is opgehangen aan een kruis door een 'woedende menigte' zijn onze zonden vergeven en hebben wij het eeuwige leven? Wat is het verband? Ik ben absoluut niet dom, maar ik begrijp hier helemaal niets van.
 • Als Adam en Eva een stuk fruit 'van hem' nemen is de hele wereld vanaf dat moment zondig en als 'we' zijn zoon op gruwelijke wijze vermoorden, zijn onze zonden vergeven. Iedereen snap?
 • Waarom was het zo moeilijk voor Jezus om alle ongelovigen te laten zien dat hij de zoon van god is/was tijdens 'het proces'? Hij had toch wel een paar trucs in huis.
 • Of mocht dit niet en waarom dan niet?
 • Ook vluchten moet voor hem toch een makkie geweest zijn. Of was dit zijn wel erg vergaande manier om 'zijn andere wang te tonen'?

Het is voor mij allemaal te vaag, onbegrijpelijk en barbaars. Helemaal als mensen vertellen dat uit dit soort verhalen gods liefde voor ons blijkt.

Ik zie vooral veel wantrouwen, overdreven woede en onlogische consequenties.
Maar goed, zoals gezegd, ik begrijp het allemaal niet.

maandag

Geloof, Hoop & Liefde (3)

Rare Verhalen (1)

De Verboden Vrucht

God heeft de twee mensen die hij zojuist geschapen heeft, Adam en Eva, in een paradijselijke omgeving geplaatst. Om het een beetje spannend te houden heeft hij ze verteld dat ze niet van de vruchten van die ene boom mogen eten. Ik vind dat een vreemd, sadistisch trekje van deze grote mensenvriend.


Papa zet twee kinderen in een prachtige speeltuin en vertelt ze dat ze niet in de draaimolen mogen. Mogen jullie één keer raden waar die kinderen het liefst in willen. Als Hans en Grietje zich vervolgens door de man van de draaimolen hebben laten overhalen om een ritje te maken, wordt papa zo boos dat hij ze de speeltuin uitschopt en zichzelf uit de ouderlijke macht zet. Ik vind dat persoonlijk een lichtelijk-gestoorde-voormalige ouder. Een rare man.

De manager heeft voor zijn personeel een mooie nieuwe kantine in laten richten, "maar", zo zegt hij, "jullie moeten van de koffieautomaat afblijven." Als op een kwade dag de servicemonteur langskomt en hij ziet dat zijn automaat nog nooit gebruikt is, vraagt hij aan het personeel wat er aan de hand is. De consultant legt uit hoe het zit, waarop de servicemonteur vertelt dat er echt niks mis is met de automaat. Opgelucht nemen de consultant en zijn vrouwelijke coach een bakkie, waarop ze door de manager op staande voet worden ontslagen, met pek en veren de deur uitgezet én ze krijgen van hem een proces wegens diefstal aan de broek. Deze manager heeft volgens mij (naast overmatige geldingsdrang) een gebrek aan sociale en emotionele vaardigheden. Wij noemen zo iemand een rare man.

Terug naar Adam, maar vooral naar Eva, die een gesprek heeft aangeknoopt met een slang (je moet wát in de Hof van Eden) in de verboden boom. "Bladerslipjes nóóit op 60 graden wassen en het zijn elstars!", weet de slang en Eva is niet meer te houden. Ze neemt een hap van een appel en geeft er één aan Adam. Dan begrijpen ze dat ze stout geweest zijn. Ze schamen zich en verstoppen zich voor god. Ze zijn bang dat hij boos is.
Nou, dat valt erg mee. God schopt zijn kinderen het paradijs uit en wil nooit meer iets met ze te maken hebben. Daarnaast zijn voor straf alle nakomelingen van Adam en Eva vanaf hun geboorte niet te vertrouwen.

Zo pakt een barmhartige, vergevingsgezinde, goedbedoelende vader dat soort zaken aan. Zeggen ze.
Ik vind dit gewoon een rare man

zaterdag

Geloof, Hoop & Liefde (2)

Deel 1 was een filosofisch en cryptisch aanloopje naar het onderstaande.

Geloof is voor mij een wereldwijd kwaad, dat verdeeldheid zaait in plaats van verbroedering. Ik vind daarnaast het woord 'geloof' verkeerd gekozen, collectieve zinsbegoocheling is beter maar dat klinkt niet lekker. Je ziet, zelfs bij verder toch redelijk weldenkende mensen dat ze hun verstand uitschakelen en welk 'geloof' dan ook belijden en (meestal) uitdragen.

Weten deze mensen niet:

 • Dat ze (vaak al vanaf hun geboorte) geïndoctrineerd zijn? Wat nou vrije keuze?
 • Dat 'hun geloof' op de eerste plaats geografisch en culturureel bepaald is?
 • Dat hun geloof niet betekent dat ze ergens in geloven, maar dat ze samen met een groep mensen hebben afgesproken om volgens bepaalde regels te denken en te handelen. Ze maken zichzelf wijs dat ze collectief iets geloven.
 • Dat religies het over een almachtige god hebben, terwijl deze almachtige zo ongeveer de helft van de wereldbevolking laat stikken?

Elke dag hoor, zie of lees ik dingen waar ik met mijn hoofd niet bij kan.

 • Een vrouw die moslim is geworden, omdat haar man dat ook is. De vanzelfsprekendheid waarmee zo'n vrouw dat brengt vind ik stuitend.
 • Marianne Thieme vertelt dat zij bij de zevendedagsadventisten terecht is gekomen, omdat daar veel vegetariërs zitten. Hoe onnozel kan een mens zijn?
 • Mensen die elkaar (willen) afslachten vanwege een (licht) afwijkende levensovertuiging.

Mensen vragen mij wel eens waarom ik me zo druk maak over religie. Dat is omdat ik denk dat de mensheid (maar zeker ik) beter af zou zijn zonder religie. Mensen zouden elkaar beter begrijpen en minder snel oordelen, denk ik.

En dan was er natuurlijk nog de 'doopplechtigheid' in de Nederlandsch gereformeerde kerk in Utrecht van ruim drie jaar geleden, waarbij onze tweeling gedoopt werd en ik diep gekwetst (http://www.henkbongers.nl/2003/10/het-woord-van-god-afgelopen-zondag.html). Waar ik naderhand nog het kwaadst om was/ben, was/is het totale gebrek aan erkenning van mijn gevoelens over de - in mijn ogen - liefdeloze en barbaarse dienst. De meeste kerkgangers vonden dat ik mijn mond moest houden, omdat ik niet wist waar ik het over had. Dit is volgens mij tekenend voor religie in het algemeen: een starre, zelfingenomen houding die andersdenkenden niet alleen uitsluit, maar zelfs veroordeelt.
Daar kan ik mij (gelukkig) druk om maken, ja.

Wordt vervolgd

dinsdag

Geloof, Hoop & Liefde (1)

Ik geloof dat er hoop is
Hoop op universele liefde

Maar ik ben bang dat de hoop ijdel is
Tenzij liefde écht alles overwint

woensdag

Long Road To Ruin

Long road to ruin there in your eyes
Under the cold streetlights
No tomorrow, no dead end in sight

(Foo Fighters, 2007)