dinsdag

Het woord van God

Afgelopen zondag zijn mijn twee jongste dochters, Kitty & Anna, gedoopt in de Nederlands Gereformeerde kerk in Utrecht. Niet een gelegenheid waar je, als onkerkelijk mens, met grote anticipatie naar toeleeft. Als het aan mij gelegen had, was het niet gebeurd, maar ik heb ermee ingestemd omdat het voor mijn vrouw erg belangrijk was.

Om maar met de deur in huis te vallen: Het was vreselijk! Ik ben getuige geweest van -ja, heb zelfs meegewerkt aan- een genante vertoning. Het voert te ver om de hele "dienst" door te nemen, maar dit waren de dieptepunten:

- De dominee van dienst vertelt van twee getrouwde stellen uit "zijn" kerk, waarvan twee personen overspel met elkaar hadden gepleegd. Een dubbele scheiding is het gevolg. Vervolgens zet hij die twee mensen met pek en veren op een kar en nagelt ze publiekelijk aan de schandpaal!
- De doopplechtigheid wordt ernstig ontsierd door de dominee, die het presteert om alle te dopen baby's (4 in totaal) te betichten van zondigheid en schuldigheid en ze te vertellen dat er een hoop viezigheid afgewassen moet worden. Niet dat het na het dopen veel beter wordt; welnee, je bent en blijft een zondig mens. Maar altijd nog beter dan dat je niet gedoopt bent en/of besluit je van het geloof te verwijderen: dan kies je namelijk voor het kwaad! Om de stemming erin te houden besluit hij met de liefdevolle woorden: "Nee, gedoopt worden is geen pretje!" Waar hij natuurlijk bedoelde: "Nee, gedoopt worden door mij is geen pretje."
- De preek. Waarschijnlijk het absolute dieptepunt van de dienst. De dominee misbruikt Genesis (Adam, Eva, de appel en de slang) om alle schuld en vervolgens de "erfzonde" in de schoenen van de mens en de slang (het kwaad) te schuiven. Dit herhaalt hij een keer of 10. Zonder nuancering, dat spreekt! Oeioeioei, wat zijn de dominee en God boos op de mens! Want wat heeft God bedoelt met de barensweeën van de vrouw? Een straf voor het eten van de verboden vrucht! En zo wordt ook het wonder en het enorme geluk van een geboorte, door onze predikant teruggebracht tot een trieste gebeurtenis. Vraagje: Waar was de God van onze dominee toen het "Project Mens" gelanceerd werd? Kan zo'n almachtig wezen niet iets beters produceren dan een respectloos, stelend, verkrachtend, moordend en appels-etend schepsel? "Ja, maar de mens heeft een eigen verantwoordelijkheid en keuzemogelijkheid!", zegt "de kerk" dan. "Had dan gezorgd dat hij die verantwoordelijkheid aankan", zeg ik dan.

Zonder veel moeite had ik nog meer voorbeelden van het wangedrag van de predikant kunnen geven; ik geef er echter de voorkeur aan om zelf een aantal zaken op een rijtje te zetten:

- Uitgangspunt van het geloof/de kerk/religie hoort volgens mij liefde te zijn, naast tolerantie, respect en meer van dat soort zaken. De dominee tijdens deze dienst heeft het gepresteerd om tijdens een DOOPDIENST, ik herhaal: een DOOPDIENST, niet één keer het woord "liefde" te laten vallen. Hij heeft slechts geoordeeld. Zeg maar gerust veroordeeld! Dat vind ik schandelijk.
- Hij heeft mijn vrouw, mijn drie dochters en mij ernstig geschoffeerd.
- Volgens veel aanwezigen was het een feestelijke gebeurtenis. Ik wil er nooit meer bij zijn en al helemaal niet als er geen feest is!
- Anna & Kitty (14 weken) zullen er niets van begrepen hebben. Ik hoop dat dat ook voor José (3 1/2) geldt.

Rest mij nog een verwijt aan mijzelf te maken. Als ik een kerel was geweest, was ik halverwege de één uur en vijfentwintig minuten durende dienst opgestaan en had geroepen:

EN NU IS HET GENOEG GEWEEST!

1 opmerking:

Anoniem zei

Ja schandalig,jammer dadt je niet opgestaan bent.
Je was een laffaardt.