maandag

Jan

Als ik bij Jan in de winkel kom zorg ik altijd dat ik óf veel tijd, óf een heel goeie smoes heb. Want veel tijd heb je nodig, tenzij je hem vertelt dat je er snel vandoor gaat omdat je naar een congres over jonge, bloedmooie vrouwen met een tenniselleboog moet. Dat klinkt voor anderen als een belabberde smoes, maar bij Jan is elk verhaal over het rondere geslacht interessant genoeg om waar te zijn.

Nog vóórdat je over de drempel bent heeft hij al een verhaal over zijn vernieuwde administratie (hij heeft een kaartenbakje aangeschaft) of over die prachtige meid die zojuist een racket bij hem gekocht heeft. Hij kan een half uur vertellen over zijn nieuwe klantenkaartsysteem - en daarbij schuwt hij de minder intrigerende details niet - om aan te tonen dat hij hiermee een hoop tijd gaat besparen. Jan praat graag.

Tussen het kletsen door runt hij een racketwinkel. Ik had dit jaar bij hem nieuwe tennisrackets aangeschaft. Nu heb ik de pech dat rackets bij mij nog wel eens sneuvelen. Daar kan ik niets aan doen, dat zit in mijn aard. Met een kapot frame liep ik bij hem de winkel binnen en vertelde hem eerlijk over mijn destructieve gewoonte en dat we maar moesten bekijken hoe we de kosten voor het nieuwe racket eerlijk zouden delen, grapte ik, in de hoop dat hij er in zou trappen.
Daarna was Jan aan het woord. Hij hield een verhandeling over de kwetsbaarheid van tennisrackets en de exacte plaatsen op een frame waar deze niet konden breken bij normaal gebruik. En dat hij desondanks ging proberen bij de importeur voor vervanging van mijn exemplaar te zorgen. Hij zou hem opsturen en er een huilerig briefje bij doen. Toen ik een half uur later buiten stond - Jan moest nog iets kwijt over de nieuwe dameskleding die hij niet verkocht - was ik mijn geld aan het tellen en Maria aan het uitleggen dat ik geen rackets meer zou slopen.

Een paar dagen later gaat de telefoon. De stem aan de andere kant vertelt mij dat hij met een mazzelpik spreekt. Mijn racket wordt vergoed! Jan kan niet alleen goed ouwehoeren, hij kan blijkbaar ook goed huilerige briefjes schrijven.
De volgende keer dat ik een bespanning nodig heb trek ik een middag voor hem uit.
Jan is mijn vriend!

Geen opmerkingen: