vrijdag

Opgehokt (slot)

Nu er in het oosten van Roemenië ook al vogelgriep is geconstateerd, ben ik bang dat mijn vogels nog langer van hun luizenleventje in mijn huis zullen mogen gaan genieten. Zolang er nog vogels uit het oosten over onze regio trekken heb ik geen scharrel-, maar hangkippen.
En dat allemaal voor een griepje! Wij gingen vroeger één, maximaal twee dagen onder de wol en dan waren we beter. Nee, als er een paar vogels griep hebben moeten niet alleen zij, maar daarnaast ook al hun soortgenoten in de wijde omgeving afgemaakt worden. Dat leek mij allemaal nogal rigoureus bij een snottebel.
Dán pas lees je op de informatiesite van ZIBB.nl/landentuinbouw dat vogelgriep ook wel laagpathogene aviaire influenza (AI), maar vooral ook (klassieke) vogelpest genoemd wordt. En dat is dus weer dezelfde ziekte waarvoor drie jaar geleden honderdduizenden kippen preventief geruimd zijn in Nederland. Je moet tegenwoordig viroloog zijn om uit de wirwar aan benamingen wijs te kunnen worden en dan heb ik het nog niet eens over de gemuteerde virussen. Binnenkort hebben kippen én mensen klassieke of gemuteerde griep/pest.
Ik ben benieuwd of er dan ook mensen opgehokt gaan worden. Je moet er al helemáál niet aan denken dat er hier in de buurt iemand een griepje oploopt en de huisarts vermoedt dat het om de gemuteerde versie gaat. Gaan we dan Utrecht preventief ruimen?

Geen opmerkingen: